Stoom van rode aarde – IKAT – driedaagse

26mei2022
29mei2022

Drie-daagse workshop Ikat -afbinden - verven - weefgetouw inrijgen - weven

Van 10.00 tot 17.00

Bij Weefstudio Leatemia

Oostenburgergracht 27

290 euro voor drie dagen, incl materiaal, koffie en thee

Loes Leatemia & Olivia de Ruiter

Tijdens deze drie-daagse workshop werken we aan het maken van een Molukse Ikat sjaal. Het maken van Ikat is een oud ambacht oorspronkelijk afkomstig van o.a de Molukse eilanden in Indonesië. Deze workshop is een gezamenlijke zoektocht naar een manier waarop we oorspronkelijke Molukse motieven kunnen verwerken in een hedendaagse sjaal die we weven op een staand weefgetouw. Hiervoor zetten we  onze  kennis en ervaring als verver, wever, cultureel antropoloog en kunstenaar in.

De drie-daagse begint op 26 mei; met een toelichting op de manier waarop Ikat doeken gemaakt en gebruikt worden, het bekijken van Molukse patronen, de planten die we kunnen gebruiken voor het verven, het afbinden en verven van de garens.

Het vervolg is op 28 en 29 mei; de garens zijn goed opgedroogd. We werken aan het inrijgen van de garens op het weefgetouw en het weven van de sjaal. 

Je leert:

  • over Molukse Ikat weefsels
  • verven met natuurlijke verfstoffen, waaronder indigo. 
  • inrijgen en weven op een staand weefgetouw

English

During this three day course we work on making a Ikat shawl. Ikat is a traditional craftmenship originated from the Moluccas in Indonesia. In this course we are in search for a way in which we can use Moluccan motifs in a comtemporary fabric. We use our knowledge and skill as a weaver, dyer, cultural anthropologist and artist to guide this process. 

The three day course starts on the 26th of may with an explanation of Moluccan Ikat and the way in which they are woven. We will bind and dye the yarns and use natural dye, including Indigo. 

We proceed on June 28th and 29th of May with dressing up the looms and weave the shawl. 

 

Er zijn 3 plaatsen beschikbaar.